Çarşamba Toplantısı

Dr. Abel Polese

ESKİ SOVYET CUMHURİYETLERİNDE RENKLİ DEVRİMLER

Bu sunum, Gürcistan Gül Devrimi (2003), Ukrayna Turuncu Devrimi (2004), Kırgızistan Lale Devrimi (2005) en öenmli örnekleri olmak üzere, renkli devrimlerle yaşanan rejim değişikliği süreçlerinin -komünzim sonrası otoriter rejimleri alaşağı etmek için şiddet içermeyen halk eylemleri- önemini inceliyor.

   

 

Renkli devrimlerin yaşanmadığı Rusya dahil eski Sovyet Cumhuriyetlerini kapsıyor ve bazı Sovyet sonrası ülkelerde renki devrimler gerçekleşirken neden diğerlerinde gerçekleşemediğini sorguluyor. Başarılı bir renkli devrim için gerekli koşulları tanımlarken, otorokratik yönetim altındaki dünyanın diğer yerlerini de etkleyip etkilemediğini inceliyor.

Sunum, Sovyet sonrası rejimlerin ideolojilerini, siyasi elitlerin millliyetçilik, popülizm ve otoriterliği siyasi tartışmalara nasıl entegre ettiklerini ele alıyor; rejim karşıtı muhalefet hareketlerini inceliyor; bu hareketlerin yükselişine zemin hazırlayan faktörleri tartışıyor ve ABD, AB ve Rusya gibi dış faktörlerin etkisini değerlendiriyor. Genel olarak, renkli devrim fenomenni bir bütün olarak, farklı ülkeler arasındaki ortak özelliklerini belirleyerek değerlendiriyor.


Bu sayfa Research Center for International Relations tarafından en son 27.03.2019 10:29:19 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM