Çarşamba Toplantısı

Prof. Dr. H. Neşe Özgen

SINIRLARI İNSANLARIN ZİHNİNDEN OKUMAK: BİR ÖRNEK SUNUM OLARAK ZİHİN HARİTALARI

MURCIR Toplantılarının 3 Haziran Çarşamba günkü konuğu Okan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Neşe Özgen oldu. Eylül 2007 tarihine kadar, Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde çalışmış olan Neşe Özgen, “Gelişme ve Bölgesel Kalkınma”, “Sosyal Bilimlerde Yöntem Sorunları", "Toplumsal Cinsiyet”, "Sınır Sosyolojisi" ve "Çöp" konularında çalışmaktadır. 2003 yılında, “Van-Özalp ve 33 Kurşun Olayı: Toplumsal Hafızanın Hatırlama ve Unutma Biçimleri” başlıklı kitabı TÜSTAV Yayınları tarafından basılmıştır.

Prof. Dr. Özgen, “Sınırları İnsanların Zihninden Okumak: Bir Örnek Sunum Olarak Zihin Haritaları” başlıklı sunumunda sınır, vatan kavramları üzerinde durdu ve “sınırı bir anlatı (narrative) olarak yeniden üretmek”, “sınıra bir üretim aracı olarak bakmak” gibi başlıkları değerlendirdi. Özgen sunumunda 2002 yılında Güneydoğu’daki iki kasabada lise öğrencileriyle yaptığı bir “Cognitive Mapping” (zihin haritaları) çalışmasının sonuçlarını sundu. Bu çalışmada Şırnak / İdil ve Nusaybin / Mardin’de iki lisede, öğrencilerden “İlçeniz Türkiye haritasında nerede?” ve “İlçenizi resimler misiniz?” soruları ile iki ayrı şema/resim çizmelerini istediklerini belirten Özgen, bu resim ve haritalar üzerinde Zihin Haritaları tekniğiyle yaptığı değerlendirmenin sonuçlarını aktardı. Toplantı dinleyicilerin soru ve yorumları ile sona erdi.

Bu sayfa Research Center for International Relations tarafından en son 18.04.2016 01:11:03 tarihinde güncellenmiştir.